dijous, 15 de juny de 2017

MIL MILIONS DE XINESOS

La Xina, oficialment República Popular de la Xina, és l’estat més poblat del món. El 1960 tenia 667 milions d’habitants i en quaranta anys els va duplicar i l’any 2000 ja en tenia 1.263 milions.
Implantada una política de fill únic, la població deixà de créixer al ritme que ho venia fent i a hores d’ara són 1.376 milions.
Amb una superfície total de 9.596.960 km2, la seua densitat de població és de 140 habitants per km2.
Quan en La Marina actuaven com si el territori fóra inacabable i pensaven fer cases en el Puig Campana, en el Ponoig, en totes les muntanyes, en els rius, els barrancs i, si calia, en illes artificials, a tot el que volia escoltar-me els deia que ja podien anar fent, però els mil milions de xinesos mai no cabrien.
La Marina baixa té una superfície d’uns 600 km2 i una població al voltant de 200.000 habitants, amb una densitat de 274 habitants per km2.  Per encabir el 1.300 milions de xinesos en 600 km2, hauríem d’amuntonar 2.166.666 en cada km2, la qual cosa està molt difícil i no crec que pogueren estar còmodes. Crec que fins  i tot els xinesos no voldrien viure tan amuntegats.
Però tampoc no cabrien els 82 milions d’alemanys, o els 60 milions d’anglesos, italians o francesos i no cal parlar dels 140 milions de russos.
Tal volta podríem encabir el 5 milions de noruecs. Tocarien a 8.333 per km2 i seria divertit vore com es banyaven en la platja, d’on trauríem l’aigua o quina alçada haurien de tindre els edificis.
Vinga, deixeu-nos de desficacis. Està clar que no caben ni els noruecs, el que vol dir que no es pot créixer sense aturador. En algun moment caldrà parar!
Ara es tornen a sentir tambors de creixement: nous gratacels a Benidorm; macro-urbanització a Callosa i projectes constructius a tot arreu.
I de la mateixa manera maldestra de l’altra volta: depredació del territori i manca de planificació comarcal. Cada Ajuntament i cada municipi actua a la seua i si pensa en el municipi veí és per competir.
Ningú no ha comprés, ningú no vol entendre que la comarca és una conurbació? Ningú no se n’adona de la quantitat de desplaçaments per treballar entre les diferents poblacions? Ningú no vol vore que tots anem a les mateixes platges i que no les podem fer créixer? Ningú no pensa que quan destrossem tot el territori ja no serà atractiu pel turisme? Ningú no coneix casos d’haver mort d’èxit turístic?
Quan tots estem com figues en cofí ja no voldran vindre de fora i els de dins voldrem anar-nos-en a un altre lloc més agradable i amb una millor qualitat de vida.
No, no és créixer el que cal. Fins i tot caldria decréixer, estabilitzar territori i població. Planificar tota la comarca en conjunt. Pensar que el que es fa en el poble del costat ens afecta a tots i actuar consegüentment.
És estúpid balafiar els recursos econòmics en equipaments per competir amb el poble del costat. És d’idiotes no compartir informació, experiències i infraestructures.
I és de tronats seguir actuant com si els mil milions de xinesos tingueren cabuda en la comarca.
No caben: senzillament no caben.